Het is weer tijd voor de crème de la crème onder de seizoensgroenten, the queen of them all, het witte goud – oftewel de witte asperge!
Het aspergeseizoen is begonnen en deze loopt (indien de asperges op koude grond geteeld zijn) van april t/m juni. Traditioneel wordt er geoogst vanaf de 2e donderdag in april tot 24 juni. Waarom tot 24 juni? Op deze dag werd de geboortedag van Johannes de Doper gevierd (Leuke side note; dit was de profeet die Jezus in de rivier de Jordaan doopte).
Waarom wordt de asperge het witte goud genoemd? Asperges zijn in vergelijking tot andere groenten erg duur en dit komt omdat het nogal arbeidsintensief is. Asperges worden namelijk met de hand gestoken en moeten onder de grond op de juiste lengte worden afgesneden.
Er zijn drie typen asperges, ik hoor je denken ‘huh drie?’ ja, er zijn echt drie soorten en dit maakt ze verschillend.
–> De witte asperge zijn onder de grond gegroeid en zijn niet blootgesteld aan het zonlicht waardoor ze wit blijven. De witte asperge moet geschild worden.
–> De groene asperge heeft wel zonlicht gezien en nodig om te groeien en hoeft niet geschild te worden.
–> De paarse asperge heeft ook zonlicht gezien en nodig om te groeien, deze wordt op kleine schaal geteeld en hoeft niet geschild te worden. De paarse asperge wordt paars omdat deze flavonoïde anthocyaan bevat.
Buiten dat de asperges super lekker zijn, is er nog een ander groot voordeel. De asperges zitten namelijk boordevol vitamines. Wat voor vitamines dan? Ten eerste houden asperges je super slank, want er zitten nauwelijks calorieën in. Daarbij zijn asperges rijk aan vitamine K, C, B1, B2, E, foliumzuur en zijn ze goed voor de nieren (asperges zijn namelijk vochtafdrijvend).
Hierbij een heerlijk niet-klassiek recept voor witte asperges (lekker met een stukje zalm)
GEGRILDE WITTE ASPERGES MET SALSA VERDE
Ingrediënten (voor 6 asperges)
- 500 gram asperges
- 1 sjalot (fijngesneden)
- 2 eetlepels rode wijnazijn
- 4/5 ansjovisfilets
- 15 gram peterselie (fijngesneden)
- 15 gram basilicum (fijngesneden)
- 5/6 eetlepels olijfolie
- 1 tl kappertjes
- Peper
- Zout
BEREIDINGSWIJZE
Meng het sjalotje met de rode wijnazijn en laat dit 30 minuten intrekken.
Verwarm de oven voor op 150 graden.
Schil de asperges en smeer ze in met olijfolie, peper en zout. Zet in de oven voor 30 minuten.
Gebruik een vijzel (of keukenmachine) en meng de ansjovis met de sjalotjes, peterselie, basilicum, olijfolie en kappertjes. Breng op smaak met peper en zout.
Haal de asperges uit de oven en gril ze totdat je de afdruk van de grill in de asperges ziet staan.
Serveer de asperges met de salsa verde.