De allesbijpasser
Vinaigrette… Voor mij een belangrijke smaakmaker voor salades en groenten. Maar hoe maak je nou een vinaigrette die overal bij past en waar moet je op letten als je een vinaigrette maakt? In mijn jeugd ken ik eigenlijk maar 1 soort vinaigrette, ja dat klinkt weinig veelzijdig, maar dat komt omdat deze vinaigrette mega lekker is en dus overal bij past (dit neemt overigens niet weg dat variatie natuurlijk leuk en lekker is) De ingredienten van deze ‘allesbijpasser’ vinaigrette bevat: extra vierge olijfolie, mosterd, balsamico azijn of rode wijnazijn, peper en honing.
Waarom een emulgator belangrijk is in een vinaigrette
Misschien herkennen jullie dit wel, maar soms doe je bepaalde ingrediënten bij elkaar zonder dat je eigenlijk weet waarom. Dit werkte voor mij ook zo met het maken van een vinaigrette. Wat is nou de reden dat als je olijfolie en balsamico met elkaar mengt, dat het elkaar afstoot? en daarmee bedoel ik dat je ziet dat de olijfolie naar boven drijft als je deze vermengt met de azijn. Je kan denken ‘hoezo is dat erg?’ Naja, erg is het niet maar het levert niet het gewenste resultaat op. Namelijk het ene gedeelte smaakt naar olijfolie en het andere gedeelte naar azijn. Niet helemaal het effect wat je wil creëren neem ik aan.
DE OPLOSSING
Voeg een emulgator toe. Een emulgator worden toegevoegd aan vinaigrettes of aan andere producten die elkaar van nature afstoten. Emulsies worden gebruikt om textuur te creëren en om extra smaak toe te voegen. Mosterd is een bekend voorbeeld van een emulgator. Meng je dit met de azijn en de olijfolie, dan ontstaat er een homogene vloeistof oftewel een emulsie.
Vinaigrette recept
Ingrediënten:
- Gladde dijon mosterd
- Extra vierge olijfolie
- Balsamico azijn of rode wijnazijn (Houd qua hoeveelheid de helft van de olijfolie aan die je gebruikt)
- Peper
- Honing
Bereiding:
Gebruik een schudbeker of een of een mok (wat je hebt staan) en voeg ten eerste de olijfolie en azijn toe. Dan kan de mosterd, de honing en peper erbij. Schud het (of klop het met een vork) goed door elkaar heen, proef het tussendoor en breng op smaak als je nog iets mist.